silenci, buit, ... respira ... absències
Acadèmia de Belles Arts de Sabadell - 2021


exhibition silenci,buit,respira,absencies

silenci, buit, ... respira ... absències

_MU
_WU
_Wu wei

Paraules

Silenci, buit ...respira ... absències.

L’espai i el temps manifesten la nostra raó de ser al món.
Els espais intersticials de l’espai real ens possibiliten la nostra existència. Respirar l’absència ens permet contemplar, intuir, meditar, reflexionar, en definitiva ,viure.
Cicles és la manifestació del buit vital i de la relació de la forma amb l’espai contextual. Una proposta que s’adapta i es transforma, pren posició del lloc real i ens fa partícips d’aquesta dimensió espacial. Aquí hi vull veure un paral·lelisme amb les obres d’ Isamu Noguchi : s´hi estableix una interconnexió entre les diferents peces i les accions que hi fa, cada posició està relacionada amb la resta i pren la seva plenitud quan nosaltres en prenem part.
En la cal·ligrafia zen wu wei, la no acció o no forçar l’acció es representa amb un cercle. Aquesta semblança defineix molt bé el treball de cicles, el creixement sense esforç, ho fan i prou. Una forma natural de fer les coses, sense forçar-les amb artificis que desvirtuïn la seva harmonia i principi creador. Una bona lliçó del taoisme.
Una de les característiques que sempre m’ha deixat meravellat de les peces de la Maria és el contrast entre la part material i l’espacial. Així doncs, la rotunditat de les formes contrasta amb la capacitat material de les peces i les seves decoracions, que ens endinsa en un mar de capes, de transparències que fa que podem gaudir d’una experiència captivadora, una visió lenta i sensual. La capacitat material de l’argila vermella contraposa la lleugeresa de les seves decoracions. Quedo absort dels valors pictòrics de les teves peces!
Les formes són elements de puntuació a l’espai, una frase que encara estar per dir. Resseguint la seva trajectòria vital, la Maria anirà generant el text, dia a dia, establirà analogies i de l’emoció en sorgirà un nou mot, una nova frase, un nou text.
Fluiran els mots, construirem els textos i engendrarem la vida de la forma i gaudirem de l’espai.

Silvestre Oliveras
Professor d’escultura. EASD Pau Gargallo Badalona 

a short film of the main room of the gallery, with the installation CiCLES

Absences, the void, silence as a basic principle

© Copyright - All Rights Reserved